В продължение на 10 години екипът на БИС БАРД осъществи 8 големи проекта, в които участваха над 1300 деца от 17 различни институции. Въпреки многото положителните резултати, които постигахме в съвместната работа с децата, все по-ясно се очертаваше един голям проблем – а именно, временният характер на проектите. Всяка нова инициатива, стартирана от нас, бележеше повтарящ се цикъл: започва се с ентусиазъм, съзидателна съвместна работа, вяра в смисъла и полезността на промяната, но рано или късно проектът приключва… От тук нататък започва обратният процес и постигнатите резултати се разпиляват във времето. Не е за подценяване и психологическият шок, който децата изживяват от раздялата. Винаги сме се страхували от този момент. Усещали сме, че те приемат тази раздяла като предателство. И ако се замислим, това е така.


Говорим, че искаме да променим нещата, че искаме да се постигнат резултати, че искаме да помогнем на тези деца, но какво правим?! Идваме и си отиваме… През годините със собствени сили, енергия и средства сме се опитвали да продължим бъдещото развитие на някои от децата. Успяхме със 17 от тях. Една от тези истории, ще разкажем и на Вас, защото тя е поредното доказателство за нуждата от създаване на ”Училище по изкуства и занаяти” за социално слаби деца.
…..С Ваня се срещнахме през 2005 г., когато тя беше 16 годишна. Тя е изоставена е от ромската си майка на 6 годинки и оттогава не е напускала институцията. Баща й е неизвестен. Още със започване на проекта, Ваня направи впечатление с трудния си и твърд характер. Тя имаше своеобразно чувство за справедливост, проявяваше силна загриженост и отговорност към малки деца и възрастни хора. Въпреки тези свои качества тя носеше и доста от негативите на средата. Не обичаше да ходи на училище, мързелуваше по цели дни, беше апатична към повечето неща около нея. След като започна да се включва в организираните от нас дейности, успяхме да събудим погледа и мисълта й. Имахме късмет да работим с Ваня в три последователни проекта, и това неминуемо оказа своя положителен ефект. След като тя завърши гимназия, нашият екип пое ангажимент за бъдещото й развитие. За наша огромна радост и удовлетворение Ваня много бързо разви своите умения и надгради знанията си. Днес тя е на 24 години, с диплома от колеж по туризъм и с бакалавърска степен по Мениджмънт на туристическите услуги. Ваня в момента продължава магистърското си обучение по Международен маркетинг. Успоредно работи като управител на фирма за хотелски услуги и се справя фантастично. Ваня чете много, обича да ходи на театър, вече говори свободно английски и учи немски, поставя си цели и планува бъдещето. Една извоювана съдба.

Екипът на ТФ БИС БАРД иска да направи всичко възможно, това да се случи на още много деца.