/1.04.2013/ Училище по изкуства и занаяти “Димитър Екимов” има свой дом. Това е красивото село Русаля, което се намира в Северна България, близо до град Велико Търново. Училището ще заеме сградата и терена на бившата селска гимназия, пустееща от няколко десетилетия. В момента работим над архитектурния проект за новия училищен комплекс, който ще бъде готов в края на лятото.

/15.01.2013 – 15.03.2013/ В продължение на 3 месеца екипът на БИС БАРД посети над 50 обекта в и около градовете Благоевград, Кюстендил, Монатана, Враца, Ботевград, Ловеч, Троян, Плевен, Габрово, в търсене на ново място за проекта Училище по изкуства и занаяти”

/28.12.2012/ След двугодишни усилия по изграждането на “Училище по изкуства и занаяти” в село Масларево, екипът на БИС БАРД и Община Полски Тръмбеш взеха съвместно решение за преустановяване на дейностите по проекта. Причината за това са различни гледни точки относно условията на договорните отношения.

/11+12.2012/ През месеците ноември и декември се извършваха предпроекти проучвания на обектите в с. Масларево. Бяха осъществени геодезическо заснемане и геоложко проучване, както и довършителни работи по конструктивното и архетектурно заснемане на сградите.

/19.11.2012/ В София пристигна г-н Кристиан Холтет за провеждане на организационни срещи с екипа на ТФ БИС БАРД. Кристиан е представителят на фондация ВЕЛУКС, който през целия двугодишен период, свързан с ремонт и преустройство на сградния фонд, ще консултира и наблюдава работата на организацията.
/11. 2012/ В България пристигна г-н Педерсен, директор за Централна и Източна Европа на фондация ВЕЛУКС. Освен с екипа на БИС БАРД г-н Педерсен се срещна и с ръководството на Община Полски Тръмбеш.

/12 .09. 2012/ ТФ БИС БАРД подписа договор с датската фондация ВЕЛУКС за финансиране на първата част от ремонта и преустройство на бъдещото “Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца”. Спечелената сума е 7 005 000 датски крони или 934 000 евро. С този акт проектът постигна първата си голяма победа по пътя към своето осъществяване.

 
/11.09.2012/ Четвърта информационна среща във Франкфурт на Майн, на която за пореден път беше презентиран проекта “Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца”. Почетен гост на вечерта беше нашумялата немска писателка Симоне Бухолц.


 


/07.07.2012/
БИС БАРД внесе официално искане пред Общински съвет на Полски Тръбмеш за закупуване на училище, детската градина и прилежащите им терени, които до този момент бяха дадени за безвъзмездно ползване от за нуждите на проекта.


/2012/ БИС БАРД имаше щастието да се запознае и да привлече за своята кауза двама популярни артисти – художника Валентин Йотков, който живее и работи в Ню Йорк и талантливата диригентка Баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг, живееща в Германия. С тяхна помощ БИС БАРД се надява допълнително да популяризира проекта за бъдещото училище сред съмишленици в чужбина.

/05.05. 2012/ На състоялата се за трети път информационна среща във Франкфурт беше инициирано създаването на нова неправителствена организация със седалище в град Мюнхен. Нейна основна цел ще бъде подпомагането на “Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца”.

/11.02.2012/ Втора среща за представянето на проекта и организацията в Германия, беше организирана на 11.02.2012г., във Франкфурт. Събитието се проведе в хотел „Турм”, конферентна зала “Барселона”
/31.01.2012/ Специално за среща с кмета на Община Полски Тръмбеш, пристигнаМинчо Колев, представител на немските ни приятели и съмишленици.

 

 

/12.2011/ Беше проведена среща с известния български сугестолог проф. Лозанов и неговата асистентка Ванина Бодурова. БИС БАРД обмисля да създаде специална образователна програма за целите на бъдещото училище, която ще е базирана на методите на проф. Лозанов.
/10.12.2011/ Първа информационна среща с приятели и съмишленици в Германия, с цел презентация на проекта “Училище по изкуства и занаяти”.
/10.2011/ Архитектите Росена Екимова и Биляна Конакчиева от екипа на БИС БАРД правят архитектурно заснемане на старото училище и детска градина в с. Масларево.

/10.10 – 14 .10.2011/ Беше организирано почистване на зелените площи, парка и спортните площадки около сградата на старото училище и детската градина в с. Масларево. За целта бяха наети хора от селото.
/16.09.2011/ Екипът на ТФ БИС БАРД организира среща с жителите на с. Масларево, на която се дискутираха възможности за включване на местното население в работата по изграждане на училището.

/08.2011/ Посланикът на Германия, н.пр. Матиас Хьопфнер, лично връчи на организацията писмо за подкрепа.


/27.07.2011 – 12.2012/ Започнаха разговори с Община Полски Тръмбеш за позициониране на “Училище по изкуства и занаяти” в село Масларево, Община Полски Тръмбеш. Общината предоставя на БИС БАРД сградата на бивше училище и детска градина за безвъмездно ползване за период от 10 години.


/01.2011/ Oфициално стартира проектът “Училище по изкуства и занаяти – Димитър Екимов” на ТФ БИС БАРД, фокусиран върху образованието, възпитанието и отглеждането на социално слаби деца – сираци, изоставени деца и деца от малцинствата. Според екипа това е най-новаторският, най-смелият и най-мащабен проект на организацията до сега. Училището ще бъде първото и единствено по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров.