Списание МЕНИДЖЪР (април 2009)

Дом за разбити сърца / Театрална формация “БИС БАРД” създава мечтания пристан за социално слаби деца и им помага да открият пътя в живота

АНИМАРИ ДИМИТРОВА: Когато децата разберат, че могат да правят нещо, няма по-щастливи от тях

– Разкажете за началото, Анимари. Как една актриса се превърна в човек, отдаден на социална кауза?
– Още през 1993 г. се опитах да създам частна театрална трупа с млади студенти. Правехме постановки, пътувахме много из страната. Започнахме да каним на гастроли и изявени актьори. Татяна Лолова беше 4 години с нас, присъедини се и Рашко Младенов. Последният спектакъл, който направихме (за който се наложи да купим даже и роял), беше авторската постановка “Контра-Азът” на Рашко. После той замина като директор на Българския културен център в Москва и там продължи да играе постановката. А нашата трупа почти преустанови турнетата из страната. През 2000 г. работехме основно в София. Искахме да създадем театър в БАН, използвайки прекрасната им сцена, и около година преговаряхме с академичното ръководство. Дори изиграхме там два спектакъла на пиесата “Старомодна комедия”, но за съжаление изведнъж БАН се отказа от идеята.
По време на гастролите си в страната често сме правили благотворителни представления в социалните домове от съответните региони.
Автор: Пепа Витанова

 

Май 2008
В Брацигово стартира проект “Воля за промяна”

Идеята на проекта е да помогне по всякакъв начин да се случи деинституализацията на деца , настанени в социални заведения. В рамките на проекта ще бъде изграден Център за работа с деца, чието помещение е предоставено от Община Брацигово за безвъзмездно ползване, като срокът е петгодишен. В началото на месец октомври, след основен ремонт и оборудване, в Центъра ще започне работа по същинските дейности – образователни, извънкласни, изготвяне на индивидуални планове, среща със семействата на децата, семинари за възпитатели и за институциите, работещи с децата. Проектът е насочен към двата дома в гр. Брацигово – „Ана Гиздова“ и „Васил Петлешков“ „Очак ваме след 14 месеца една съществена част от децата да имат мотивацията, а семействата – потенциала, да си ги приберат,“ обобщи основната цел на Проекта неговият ръководител Ани-Мари Димитрова. Той е финансиран по програма ФАР – „Деинституализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи“ и се осъществява от Театрална формация „БИС БАРД“ – София в партньорство с Община Брацигово. След приключване на Проекта Центърът за детски грижи ще продължи да съществува като постоянна структура, благодарение на поетите ангажименти от партньорите Община Брацигово и Театрална формация „БИС БАРД“.

 

в-к “Капитал” 27 Юни 2007
Моят избор – спектакъл в дом / История за един тунел, дванайсет деца и смелостта да си свалиш качулката

Театрална формация „Бис Бард” вече седма година работи с деца в риск от различни домове и социални институции в страната. Като актьори, те правят онова, което умеят най-добре – използват театъра като мост между образованието, обучението и развлечението. Проблемите, върху които работят в последния си проект, наречен ”Моят избор”, са свързани с трафика на хора, проституцията в ранна възраст, насилието и високата степен на застрашеност на децата от социалните домове, които са основна целева група и потенциални жертви.

Не успях да го гледам това представление. Алиса вдигна температура и нейните очи ми бяха по-важни от очите на другите деца, признавам. От очите на всяко друго дете. По-късно очите на тези, другите деца, на дванайсетте момичета и момчета от две сиропиталища в Брацигово – „Ана Гиздова” и „Васил Петлешков” – ме пронизаха от снимките, от текста на един пропит с болка сценарий, от заснетото видео. И от разказите на Анимари и Златко – театралните учители, приятелите и душеприказчиците на децата. Да слушаш тях двамата да ти говорят за работата си в домовете е благодатно преживяване. Те са две души, които пулсират в общ ритъм, прекъсват се и се продължават, попиват и отдават, палят се, страдат, засипват, изливат… В изражението им е претопено всичко – лицата на всяко едно дете, на всичките дванайсет малки актьори и на още десетките други възпитаници от двете сиропиталища. Те са оставили своя отпечатък в мислите и мисленето на екипа на ТФ „Бис Бард”, подхванал и реализирал този проект за театър в дом.

За да се стигне до спектакъла „Моят избор” – представление за хора, изложени на риск от хора, изложени на риск; от децата за самите тях – екипът извървява дълъг път за кратките 147 дни. Последователността е следната: творчески ателиета, разговори, лекции, ролеви игри, мотивационни дискусии, кастинг, спектакъл. Работи се с психолози, сексолози, социални работници, полиция. Сценарият се ражда в процеса на работата. Най-общо казано, темата е трафик на хора. Герои са сутеньорите, проституиращите момичета, децата, техните семейства. Всъщност, сценарий ли е преживяното. Сценарий ли е светът, този свят, единственият твой свят, преживяван всеки ден…
Автор: Невена Дишлиева-Кръстева

 

Списание BRAVO (БРАВО)
12 юни 2003
Децата от домовете в Брацигово: “Насилие има, но живеем добре.”

В Брацигово има два дома за деца, лишени от родителска грижа. Домове, като всички останали. Разликата е, че тук децата имат късмета да разчитат на група ентусиасти от Театрална формация „Бис – Бард“, които работят с тях по проект за превенция на трафика. Лектор в поредната среща е сексологът на БРАВО, доктор Михаил Околийски, в залата присъстват и ученици от местната гимназия. На пръв поглед разлика няма, децата от домовете обаче са категорични: „При нас всичко е много по-различно“ – от ритъма на ежедневието, до проблема с насилието в училище…
Не затваряй очи!

 

Нова българска драма, май 2003, Шумен
Друмеви театрални празници

Жури (за спектаклите): проф. Надежда Сейкова (председател), ст.н.с. II ст. д-р Светлана Байчинска, Кева Апостолова, Димитър Чернев, Александър Диков.

Награди:
За авторски спектакъл на Рашко Младенов за “Контра-азът”, ДСТ и Театрална формация “Бис Бард”.
За режисура на Бойко Богданов за “Мечталото”, НДТ “Сълза и смях”. За мъжка роля на Мариан Бачев за ролята на Чиновника в “Сако от велур” от Станислав Стратиев, Театър “София”; и на Валентин Танев и Христо Гърбов за участието им във “Фенове” от Елин Рахнев, НДТ “Сълза и смях”. За женска роля на Ирини Жамбонас за ролята на Елена Петрашева в “Поручик Бенц” по Димитър Димов, МГТ “Зад канала”. За сценография на Мария Диманова за “Вампир” от Антон Страшимиров, ДТ – Бургас. За костюмография на Елена Иванова и Милена Пантелеева за “Където улиците нямат имена” от Димитър Златинов, ДКТ – Пазарджик. За музика на Асен Аврамов за “Поручик Бенц”.

Журито в направление “Авторски прочит” бе в състав: проф. Надежда Сейкова (председател), ст.н.с. II ст. д-р Светлана Байчинска, Кева Апостолова, Димитър Чернев, Александър Диков, гл. ас. д-р Бисерка Стоименова, гл. ас. д-р Юрий Проданов. IV международен фестивал на спектакли за деца Вълшебната завеса, Търговище 2003 (6 -10 май)Селекционер на фестивала – Богдана Костуркова.Жури: Панчо Панчев (председател), Димитър Чернев, Александър Илинденов.Награди: За режисура – Тодор Въловза “Златка, златното момиче”, Общински театър “Л. Кабакчиев”, Казанлък. За сценография – Галина Абаджимариноваза “Любовта към трите портокала” по Карло Гоци, ДТ – Търговище.За музика – Развигор Поповза “Червената шапчица” от Кева Апостолова по Шарл Перо, Общински театър “Възраждане”, София. Колективна награда за актьорско изпълнение – Ирена Тот, Снежана Арсин, Олгица Трбочевич, Миро Макос и Андрина Посав “Бременските музиканти” по Братя Грим, Народен театър “Т. Йованович”, гр. Зренянин, Сърбия, и Черна гора.За мъжка роля – Изток Валичв “Господин Пепи и червейчето Артур” от Барбро Линдгрен, Театър от гр. Любляна, Словения.
Автор: Веселин Стоянов